Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti vezane za "street art" - od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.
Nazad na aktivnosti

Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

Drugi Vikend ulične umetnosti na Vračaru će se održati od 2. do 4. oktobra u prostoru centra Božidarac sa ciljem da približi uličnu umetnost široj javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i predavanja.

U okviru vikenda ulične umetnosti uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva kulture i informisanja će se održati prezentacija jednog od najvećih street art festivala u Evropi, Calle Libre iz Beča.

Predstavnica festivala, Marina Bartoletti će sa publikom podeliti razvojni put ovog uspešnog festivala, iskustva i izazove sa kojima su se suočavali, a poseban fokus će biti na učešću umetnica u Calle Libre programu. Predavanje će pratiti i izložba fotografija zidova koji su oslikani u okviru festivala.

Tokom vikenda će se održati i druga po redu street art radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros. Seniori će imati priliku da saznaju više o uličnoj umetnosti kao i da stvore svoja umetnička dela.

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru će voditi istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije Street Art Walks Belgrade. Na predavanju će se otkriti bogatsvo ulične umetnosti na ulicama Vračara.

Cilj Vikenda ulične umetnosti je dobijanja dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice. Ta podrška se u svakodnevnom životu ogleda kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, interesovanje da se odlazi na izložbe i festivale koji su vezani za uličnu umetnost, fotografisanje i dokumentovanje ulične umetnosti i deljenje stečenih znanja sa prijateljima, komšijama, kolegama, porodicom – što je i najiskreniji način da se ova umetnost zaštiti i sačuva kao kulturno nasleđe.

Vikend ulične umetnosti organizuje Street Art Belgrade (Udruženje građana "Kruna") i Centar za obrazovanje i kulturu "Božidarac 1947" uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje. Vikend je deo zvaničnog programa u okviru Dana evropske baštine na Vračaru.

Pregled aktivnosti

15.12.2020.
Loving Street Art Belgrade

Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Pročitajte više...
30.09.2020.
Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti vezane za "street art" - od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.

Pročitajte više...
23.09.2020.
Izložba Street Art Tel Aviv

U organizaciji ambasade Izraela u Srbiji, u Kulturnom centru Grad je krajem septembra organizovana izložba fotografija ulične umetnosti Tel Aviva, autora Aleksandra Đorđevića. Fotografije su nastale tokom posete udruženja"Kruna" Izraelu 2019. godine, kada je u Tel Avivu predstavljena knjiga Street Art Belgrade i fotografije ulične umetnosti Beograda.

Pročitajte više...
20.06.2020.
Street art radionica za seniore

Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina i neizostavan deo urbanog okruženja, šira zajednica najčešće nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza. Cilj “Street art radionica za seniore” je bila da inspiriše i pruži praktično znanje učesnicima starosti preko 60 godina, kao podršku za razumevanja ulične umetnosti i dalje kreativno izražavanje.

Pročitajte više...
Copyright © 2021 Kruna. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram