Izložba “Face the Wall”, Mikser House

Život i smrt na ulicama Beograda – izložba beogradskih grafita i arhitekture Beograda
Nazad na aktivnosti

Beograd, 21.11.2013.

Face the Wall – Suoči se sa zidom.

Život i smrt na ulicama Beograda – izložba beogradskih grafita i arhitekture Beograda uz prateći koncert u Mikser House-u, četvrtak, 21. novembar 2013. godine 20 časova.

Podignimo u vis čela… i videćemo zidove koji nas okružuju, videćemo zidove koji nas izoluju i kanališu, ali i zidove koji nas spajaju. Videćemo fasade najčešće rušene prestonice na svetu, videćemo neoklasizicam, art-deko, turske udžerice, modernu… i videćemo grafite ispisane po tim fasadama. Grad je platno na kome poznati i nepoznati autori ostavljaju svoje tragove. Platno koje se cepa i krpi, i po kojem se ponovo slika. Ceo grad je jedna velika galerija a nama je prepušteno da uživamo u postavci ili da je kritikujemo.

Projekat se bavi arhitekturom i grafitima Beograda – porukama na zidu. Ove poruke su izložene pogledima, različitim vremenskim uslovima i emocijama. To ih čini prolaznim. Cilj ovog projekta je da se, pre svega grafiti, kao specifičan vid umetnosti sačuvaju, dokumentuju i popularizuju.

A ova umetnost pripada svima. Od pećinskih zidova po kojima su neki klinci iz praistorije crtali svoje drugare lovce, vanzemaljce i duhove koji su ih proganjali pa sve do današnjeg virtuelnog Facebook zida na kojima našim drugarima vanzemaljcima čestitamo rođendane, zid je tu da prenese poruku. Ako papir trpi sve, zid trpi još više.

Grafiti predstavljaju nezaobilazni deo urbanog okruženja. Zamisliti grad bez grafita bi bilo isto kao zamisliti grad bez automobila. U današnje vreme grafiti su neraskidivo povezani sa arhitekturom. Arhitektonski elementi se često koriste ne samo kao površina za slikanje već kao sastavni deo grafita. A i sama arhitektura često može da izgleda kao jedan veliki grafit.

U okviru projekta pokrenuti su blog i Facebook stranica beogradski grafiti, na kojima su pored beogradskih grafita prikazani i grafiti iz drugih svetskih metropola sa ciljem da se prikaže univerzalni jezik grafita. Bez obzira da li gledamo grafit na zidu u Njujorku, Berlinu, Beogradu ili gledamo praistorijski crtež lova, poruka je tu.

Pregled aktivnosti

15.12.2020.
Loving Street Art Belgrade

Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Pročitajte više...
30.09.2020.
Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti vezane za "street art" - od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.

Pročitajte više...
23.09.2020.
Izložba Street Art Tel Aviv

U organizaciji ambasade Izraela u Srbiji, u Kulturnom centru Grad je krajem septembra organizovana izložba fotografija ulične umetnosti Tel Aviva, autora Aleksandra Đorđevića. Fotografije su nastale tokom posete udruženja"Kruna" Izraelu 2019. godine, kada je u Tel Avivu predstavljena knjiga Street Art Belgrade i fotografije ulične umetnosti Beograda.

Pročitajte više...
20.06.2020.
Street art radionica za seniore

Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina i neizostavan deo urbanog okruženja, šira zajednica najčešće nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza. Cilj “Street art radionica za seniore” je bila da inspiriše i pruži praktično znanje učesnicima starosti preko 60 godina, kao podršku za razumevanja ulične umetnosti i dalje kreativno izražavanje.

Pročitajte više...
Copyright © 2021 Kruna. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram