Platforma "Muzej ulične umetnosti"

Platforma "Muzej ulične umetnosti" - Street art museum je dugoročni projekat promocije digitalizacije i očuvanja ulične umetnosti Beograda i Srbije. Kroz ovaj projekat se podiže svest o čuvanju i obradi materijala koji postoji o uličnoj umetnosti i grafitima.
Nazad na aktivnosti

Platforma "Muzej ulične umetnosti" - Street art museum je dugoročni projekat promocije digitalizacije i očuvanja ulične umetnosti Beograda i Srbije. Kroz ovaj projekat se podiže svest o čuvanju i obradi materijala koji postoji o uličnoj umetnosti i grafitima.

Platforma "Muzej ulične umetnosti" je arhiv ulične umetnosti, mesto na kome posetioci mogu da pretražuju arhivu radova po različitim kategorijama (autor, godina, tehnika…) i da posećuju 2D i 3D izložbe koje postavljaju kustosi - saradnici koji već dugo godina prate oblast ulične umetnosti.

Platforma pruža uvid u razvoj ulične umetnosti u Srbiji, nudi mogućnost analize kulturno-istorijske građe - razvoja i istorijskog konteksta i promoviše uličnu umetnost Srbije na internacionalnom nivou. Platforma se realizuje u saradnji sa kompanijom Digital Mind. Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, sektor za digitalizaciju.

Muzej se nalazi na VR-All-Art revolucionarnoj platformi za umetnike, galerije, muzeje i širu javnost koja služi za izlaganje i istraživanje umetničkih dela u virtuelnim i proširenim svetovima. VR-All-Art platforma je prepoznata od strane Narodnog muzeja u Beogradu i deo je njegove stalne postavke.

Misija projekta "Muzej ulične umetnosti" je da se kombinovanjem tehnologije i umetnosti unapredi proces očuvanja ulične umetnosti kao vida savremenog stvaralaštva i nasleđa zajednice.

Vizija projekta "Muzej ulične umetnosti" je da se fotografije i informacije o uličnoj umetnosti učine dostupne široj javnosti kroz jedinstvenu i inovativnu platformu.

Očuvanjem ulične umetnosti privlači se pažnja lokalne, nacionalne i globalne zajednice, privlače se turisti i indirektno utiče na rast lokalne ekonomije. Promocijom ulične umetnosti se podstiče dijalog i kulturna razmena, kako lokalno tako i internacionalno. Arhiva ulične umetnosti je neprocenjiv izvor informacija o različitim kulturološkim, ekonomskim i sociološkim aspektima zemlje.

Pregled aktivnosti

15.12.2020.
Loving Street Art Belgrade

Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Pročitajte više...
30.09.2020.
Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti vezane za "street art" - od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.

Pročitajte više...
23.09.2020.
Izložba Street Art Tel Aviv

U organizaciji ambasade Izraela u Srbiji, u Kulturnom centru Grad je krajem septembra organizovana izložba fotografija ulične umetnosti Tel Aviva, autora Aleksandra Đorđevića. Fotografije su nastale tokom posete udruženja"Kruna" Izraelu 2019. godine, kada je u Tel Avivu predstavljena knjiga Street Art Belgrade i fotografije ulične umetnosti Beograda.

Pročitajte više...
20.06.2020.
Street art radionica za seniore

Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina i neizostavan deo urbanog okruženja, šira zajednica najčešće nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza. Cilj “Street art radionica za seniore” je bila da inspiriše i pruži praktično znanje učesnicima starosti preko 60 godina, kao podršku za razumevanja ulične umetnosti i dalje kreativno izražavanje.

Pročitajte više...
Copyright © 2021 Kruna. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram