Vikend ulične umetnosti na Vračaru

Ove godine je, u okviru Nedelje kulture, održan i prvi Vikend ulične umetnosti, kako bi se ovaj specifičan vid umetnosti sačuvao i popularizovao jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja.
Nazad na aktivnosti

Beograd, 4.10.-6.10. 2019.

U okviru Nedelje kulture na Vračaru koja se realizuje u oktobru, ove godine je po prvi put održan Vikend ulične umetnosti u galeriji Božidarac.

Ove godine je, u okviru Nedelje kulture, održan i prvi Vikend ulične umetnosti, kako bi se ovaj specifičan vid umetnosti sačuvao i popularizovao jer predstavlja nezaobilazni deo urbanog okruženja.

U okviru vikenda ulične umetnosti:

  • U galeriji Božidarac su izložene fotografije ulica i fasada Vračara odabrane na Instagram foto konkursu, izložba će trajati do 14. oktobra.
  • Poznati beogradski umetnik JUNK je oslikao mural na zgradi centra Božidarac, i veselim simbolima predstavio želju za znanjem i napredovanjem.
  • Istoričar umetnosti Srđan Tunić iz organizacije Street Art Walks Belgrade je održao dva predavanja na otvorenom o uličnoj umetnosti na Vračaru. Na predavanjima su prisutni mogli da otkriju bogatsvo umetnosti na ulicama, ali i da saznaju, između ostalog, razlike između različitih pojava (grafiti, street art murali), njihove lokalne i globalne istorije, različitih tehnika i umetnika koji mogu da se vide na Vračaru.
  • Fotograf Aleksandar Đorđević, autor knjige „Street Art Belgrade“ je održao radionicu za fotografisanje ulične umetnosti tokom koje je predstavio osnove fotografije, specifičnosti vezane za fotografisanje ulične umetnosti i tehnike obrade fotografija.

Na predstavljanju izložbe i murala gostima su se obratili predsednik Skupštine opštine Mihailo Grupković, direktor centra za obrazovanje i kulturu Vladimir Kljajić i Aleksandar Đorđević ispred udruženja građana „Kruna“.

Vikend ulične umetnosti je organizovalo udruženje građana 'Кruna' u saradnji sa Centrom za obrazovanje i kulturu "Božidarac 1947" i opštinom Vračar. Projekat se sufinansira iz budžeta Gradske opštine Vračar.

Pregled aktivnosti

15.12.2020.
Loving Street Art Belgrade

Prva izložba ulične umetnosti i grafita Beograda u virtuelnom prostoru je dostupna publici iz celog sveta na platformi VR-All-Art. Predstavljeno je preko 40 radova koje su domaći i strani autori stvarali na ulicama Beograda.

Pročitajte više...
30.09.2020.
Drugi vikend ulične umetnosti na Vračaru

U okviru drugog vikenda ulične umetnosti na Vračaru od 2. do 4. oktobra, održaće se različite aktivnosti vezane za "street art" - od radionica za seniore do predavanja na otvorenom.

Pročitajte više...
23.09.2020.
Izložba Street Art Tel Aviv

U organizaciji ambasade Izraela u Srbiji, u Kulturnom centru Grad je krajem septembra organizovana izložba fotografija ulične umetnosti Tel Aviva, autora Aleksandra Đorđevića. Fotografije su nastale tokom posete udruženja"Kruna" Izraelu 2019. godine, kada je u Tel Avivu predstavljena knjiga Street Art Belgrade i fotografije ulične umetnosti Beograda.

Pročitajte više...
20.06.2020.
Street art radionica za seniore

Iako je ulična umetnost prisutna više od 50 godina i neizostavan deo urbanog okruženja, šira zajednica najčešće nije upoznata sa razvojem i vrednošću ovog vizuelnog izraza. Cilj “Street art radionica za seniore” je bila da inspiriše i pruži praktično znanje učesnicima starosti preko 60 godina, kao podršku za razumevanja ulične umetnosti i dalje kreativno izražavanje.

Pročitajte više...
Copyright © 2021 Kruna. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram