Udruženje građana "Kruna"

Udruženje građana “Kruna” osnovano je 2012. godine kao udruženje čiji su ciljevi podsticanje istraživanja i reformisanja umetnosti, nauke i kulture, afirmisanje mladih umetnika i umetnica, istraživanje i razvijanje alternativnih umetničkih formi i praksi, kao i povezivanje i podsticanje saradnje između umetničkih, kulturnih i naučnih institucija.

Misija i vizija

Udruženje u kontinuitetu realizuje aktivnosti vezane za očuvanje i promociju ulične umetnosti. U okviru projekta koji je aktuelan od 2012. godine pokrenuti su sajt i društvene mreže "Beogradski grafiti / Street art Belgrade".

Od oktobra 2016. godine kao sledeća faza projekta je izašla i knjiga o uličnoj umetnosti Beograda - "Street art Belgrade".

2019. godine je oformljena platforma "Muzej ulične umetnosti". U okviru projekta se u kontinuitetu odvija dokumentovanje ulične umetnosti na internetu, organizuju se predstavljanja srpske ulične umetnosti kroz redovno izlaganje radova iz knjige i panel diskusije.

Cilj ovog projekta je da se ulična umetnost kao specifičan vid umetnosti sačuva, dokumentuje i popularizuje, kroz redovne i dugoročne aktivnosti, kako u zemlju tako i u inostranstvu.

Članovi udruženja "Kruna"

Aleksandar Đorđević

Autor knjige "Street Art Belgrade" i fotografija ulične umetnosti.

Aleksandar Đorđević je grafički dizajner, fotograf i prevodilac. Fotografijom je počeo da se bavi 1992. godine, dok je živeo u Berlinu. Njagovi radovi su objavljeni u mnogim časopisima (CITY Magazine, Elevate / AirSebia Magazine, Vino & Fino, Reporter, Teen…) na Internet sajtovima, korišćeni su u reklamama i promotivnim filmovima. Još od devedesetih godina fotografiše arhitekturu i grafite u gradovima u kojima je živeo i boravio. Aleksandar je autor knjige "Street Art Belgrade" koja je izdata 2016. godine u saradnji sa izdavačkom kućom Кomshe d.o.o, koja je izazvala veliku pažnju domaće i strane javnosti, i predstavlja dokument ulične umetnosti Beograda. Uličnu umetnost predstavlja i na sajtu "Street Art Belgrade / Beogradski grafiti" i društvenim mrežama. Trenutno njegova arhiva fotografija ulične umetnosti broji preko 9000 fotografija. U kontinuitet kroz nastupe u medijima, učestvovanjem u panelima i izložbama u zemlji i inostranstvu predstavlja uličnu umetnost Beograda i Srbije.

Jelena Popović Đorđević

Predsednica udruženja Кruna i menadžer i PR projekta "Street Art Belgrade - Beogradski grafiti".

Jelena je master komunikolog sa 10 godina iskustva u internacionalnoj korporaciji na poziciji rukovodioca korporativnih komunikacija. Posle korporativne karijere se posvetila novinarstvu i razvijanju projekta "Street Art Belgrade". Angažovana je da se informacije o projektu omoguće široj javnosti, kako domaćoj tako i internacionalnoj. U okviru PR aktivnosti vezanih za projekat je organizovala široku vidljivost sa preko 100 objava u domaćim i stranim medijima - informacije o projektu su emitovane na nacionalnim televizijama, u štampani i on line medijima, a veliki uspeh je postignut i prilozima o uličnoj umetnosti koji su emitovani na Arte kanalu, nacionalnoj televiji Švedske, Turske, kao i na "Travel Channel" kanalu. Zadužena je i za komunikaciju i saradnju sa drugim stručnim, naučnim, kulturnim, umetničkim, obrazovnim i sličnim udruženjima i organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Ljiljana Radošević

Diplomirala je istoriju umetnosti sa radom o beogradskim grafitima a magistrirala menadžment u kulturi i kulturnu politiku na međunarodnim studijama organizovanim od strane Univerziteta umetnosti u Beogradu i Univerziteta u Grenoblu. Magistrirala je sa radom koji se bavi istorijom u upravljanjem najznačajnijeg festivala stripa u Evropi, FIBD Angouleme (FIBD Angouleme), na kome je u okviru istih studija imala mogućnost i da stažira. Nakon rada u nekoliko institucija u Beogradu kao što su Studentski kulturni centar, Muzej Afričke umetnosti i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, upisala je doktorske studije na Univerzitetu u Juvaskuli u Finskoj (Jyväskylä). Tema njenog doktorskog rada je "Understanding Street Art: A Study of European Street Art", pa je u istraživačkom procesu vezanom za tezu istraživanje izvršila u Barseloni, Londonu, Berlinu i Parizu gde je intervjuisala više od pedeset sagovornika koji su na različite načine uključeni u savremenu evropsku ccenu ulične umetnosti. Trenutno je u finalnoj fazi pisanja i pripreme za odbranu doktorske teze. Tokom 2016. godine u saradnji sa kolegom Srđanom Tunićem pokrenula je istraživački projekat "Street Art Walks Belgrade" koji za svoj cilj ima istraživanje domaće scene ulične umetnosti i grafita. Ovaj istraživački projekat sagledava date fenomene sa različitih naučnih aspekata ali prevashodno iz pozicije istorije umetnosti, kulturne politike gradova, popularne kulture i kulturnih studija. Projekat se samofinansira kroz komercijalne ture koje su i edukativnog karaktera. Projekat "Street Art Walks Belgrade" će rezultirati nekolicinom akademskih članaka na temu ulične umetnosti i beogradskih grafita.

Hronološki pregled aktivnosti

2016.

 • Promocija knjige i izložba radova u Mikser Hausu u Beogradu (oktobar 2016.)
 • Promocija knjige na Sajmu knjiga u Beogradu (novembar 2016.)
 • Izložba fotografija i promocija knjige u okviru Beogradske nedelje umetnosti u UК Parobrodu (novembar 2016.)

2017.

 • Promocija knjige na događajima Market dizajn, Fijuk sajam, Street smart (tokom 2017. i 2018.)
 • Promocija knjige i izložba fotografija u Drvo javorovo u Beogradu (april 2017.)
 • Predstavljanje knjige i izložba radova u urbanoj galeriji Ambasada u Temišvaru (jun 2017.)
 • Izložba fotografija i promocija knjige na festivalima u Кraljevu i Požarevcu (jul 2017.)
 • Promocija knjige u Le Lavo//matik arts urbains u Parizu (septembar 2017.)
 • Izložba ulične umetnosti Beograda i promocija knjige Street Art Belgrade - Face au mur / Suoči se sa zidom u Кulturnom centru Srbije u Parizu (sepembar - oktobar 2017.) u okviru konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije

2018.

 • Predstavljanje knjige u Francuskom institutu u Beogradu - Veče grafita u Francuskom institutu (januar 2018.)
 • Izložba radova i predstavljanje knjige na dešavanju Grafiti na gradele u SC-u u Zagrebu (februar 2018.)
 • Predstavljanje knjige na sajmu urbane umetnosti u Parizu, "Urban art fair" (april 2018.)
 • Izložba radova i predstavljanje knjige na Balkan Trafik festival u Briselu (april 2018.)
 • Izložba radova i predstavljanje knjige u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije u hotelu "Mama Shelter" u Parizu (maj 2018.)
 • Izložba radova, organizacija panel diskusije i predstavljanje knjige u galeriji Božidarac (decembar 2018. - januar 2019.)

2019.

 • Vikend ulične umetnosti na Vračaru, oslikavanje zida, radionice fotografisanja, besplatne ture, konkurs za najbolje fotografije (oktobar 2019.)
 • Učešće na PDP konferenciji u Novom Sadu (oktobar 2019.)
 • Izložba radova i predstavljanje knjige u Tel Avivu, Izrael u okviru konkursa Ministarstva kulture i informisanja Srbije (novembar 2019.)
 • Formiranje platforme za digitalizaciju "Muzej ulične umetnosti" u okviru konkursa za digitalizaciju Ministarstva kulture i informisanja Srbije
Copyright © 2020 Kruna. Sva prava zadržana.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram